Værsystemet laster automatisk ned strøm, bølger og lufttrykk fra Internet, og viser været som farger, piler og grafer. Se været slik det er nå, eller som det blir om noen timer, eller hvordan det blir når båten passerer ulike steder.
Det er data om vind, trykk, bølger og strøm som i første omgang behandles. Disse kan lastes ned gratis fra met.no. Fremvisningen i Olex er inspirert av yr.no.
GRIB-modulen kan også settes til å laste ned forskjellige plotterdata, som oversikt over fiskebruk fra BarentsWatch, samt melde inn inn egne bruk til kystvakten.
Vær- og nedlastingssystemet blir aktivert med en såkalt GRIB-nøkkel, som kan kjøpes via en Olex-forhandler, og vises så frem med knappen "Værvarsel" på Diverse-menyen.
I et vindu nede til venstre på skjermen finnes verktøy for å velge hvilken parameter som skal vises og hvilke filer som utgjør datasettet. Det er også knapper og slider for å animere været og bestemme hvor langt frem i tid været skal vises for.
Under fartsforkyvning kan man enten angi, eller bruke båtens sanne hastighet, for å se hvordan været blir underveis. De to kontrollene - tidsforskyvning, fartsforskyvning, kan godt kombineres. Det er også knapper for å skjule verktøyvinduet, eller vise fargekartet for værparameteren. Når værvarsel avsluttes, går visningen straks tilbake til klassisk Olex havbunnskart.
Under "Nedlastninger" vises de ulike URLene maskinen er satt opp med. Man kan velge frekvens for autohenting fra 1 til 24 timer. Man kan også si 0 timer, og istedet hente filene manuelt ved å trykke "Hent alle nå". Manuell henting kan godt kombineres med automatisk intervallhenting.
Nye URLer skrives inn ved å trykke "Lag ny", hvorpå man skriver dem inn. URLer kan finnes ved å "hvile" musen på klikkbare linker i en web-browser. Lister av URLer kan også eksporteres og importeres. Vi har flere slike eksempel-listefiler som fritt kan benyttes, og editeres etter behov. For å laste ned, høyre klikk hver av de filene som ønskes og velg "Lagre kobling som", du får da en tekstfil (.txt) som du legger på en minnepenn for innlesing på Olex
Olex kan ikke sjekke om URLene er skadelige eller ikke. Man kan i verste fall angi URLer, som henter ned uønsket innhold fra nettet.
Til høyre for URLene vises en status for siste henting og hvor lenge det er siden. Om noe feilet, får man en rød feilmelding med et kryptisk tall fra 1 til 8; teknisk sett er dette feilkoder fra programmet "wget", man kan eventuelt google etter hva de betyr.
Man kan også hente frem et meteogram, dvs tidsvisning av vind for aktuelt sted, enten der musen peker, eller på valgt merke. Om man ser på for eksempel bølger, vil meteogrammet alltid gjelde vind.
BarentsWatch
Vår URL-liste henter også data om fiskeredskaper fra BarentsWatch, typisk omtrent 2000 plotterobjekter per dag. Dataene organiseres i et eget plotterlag. Forhåndsdefinert er lag E, men dette kan enkelt endres under: Info -> Startverdier for nye data. Dataene er internt tagget til å komme fra en fil via Internet, så neste gang filen hentes ned, slettes alle de "forrige" objektene. Maskinen skal dermed ikke renne full, selv om den hver dag laster ned nye redskapsopplysninger. Ulike filer har forskjellig tagging.
I utgangspunktet vises kun informasjon om posisjon og redskapstype. Om man har en BarentsWatch brukerkonto og ønsker utvidet informasjon om redskapene som båtnavn og telefonnummer, må man i tillegg registrere fartøyet hos BarentsWatch.
Internettilkobling
Maskinen må konfigureres for å nå Internet. til det brukes for eksempel en trådet tilkobling mot et modem. En liten markering oppe til høyre på skjermen viser om maskinen har kontakt med Internet: grønn = ja, rød = nei. Hvis lampen lyser rødt selv om Internet-tilkoblingen er på plass, kan man først prøve å aktivere "DHCP" under: Info -> Datatrafikk -> Nettverk.
Vi antar at de fleste Olexmaskiner kan kobles til nettet på denne måten. Eldre maskiner må sannsynligvis reinstalleres med et nytt operativsystem, som kan benytte moderne software-pakker for nedlasting og sending av data. En reinstallasjon vil også aktivere brannmuren, som tradisjonelt er deaktivert på eldre maskiner. Dette kan også gjøres separat i vedlikeholdsmodus. Last ned beskrivelse her.
Bestilling
Vi må ha Olex serienummer (Se øverst i "Diverse" menyen på Olex. Skriv dette og båtnavnet inn i kommentarfeltet ved utsjekk.
Ønsker du alt ferdig oppsatt, ta da kontakt med oss før du bestiller noe.
Innmelding av stående bruk til Kystvaktsentralen skal fra januar 2022 gå via BarentsWatch. Den nye innmeldingen støttes av Olex GRIB-modul og aktiveres under knappen Innmelding, som finnes på Diverse-menyen. Ingen opplysninger skal manuelt angis i dette vinduet. Knappen "User code" må trykkes for å hente en kode fra BarentsWatch. Når koden vises på skjermen, kan man bruke sin smart-telefon, PC eller nettbrett, til å åpne websiden: https://id.barentswatch.no/device. Her logger man inn med sin BarentsWatch-bruker og angir brukerkoden. Etter at koden er sendt og det er bekreftet at Olex-maskinen skal gis tilgang til BarentsWatch-kontoen, vil bruker-informasjon, registrert hos BarentsWatch dukke opp i innmeldingsvinduet. Deretter kan man velge redskapstype, eventuelt aktivere automatisk sending av slepestrek og funksjonen er klar til bruk. "Logg ut" er kun aktuelt hvis olexmaskinen skal selges eller overføres til annen BarentsWatch-bruker.